augusztus 13, 2020 Pályázatok Nincs hozzászólás

Szociális étkeztetést kiszolgáló konyha kialakítása és családsegítő iroda belső felújítása, akadálymentesítése

 

Kedvezményezett: Sály Község Önkormányzata

Projekt címe: Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése Sály községben

Támogatás összege: 53 millió forint

Támogatás intenzitása: 100 %

A projekt fizikai zárása: 2020.09.30.

Projekt azonosító száma: TOP-4.2.1-15-BO1-2016-00040

 

Projekt bemutatása

 

A hamarosan megkezdődő beruházás keretén belül a művelődési ház kerül felújításra és bővítésre központi főzőkonyha és étkező kialakítása céljából, a családsegítő iroda belső felújítása, akadálymentesítése, valamint a házi segítségnyújtás számára kerékpárok beszerzése valósul meg.

A szociális étkeztetést a településen az Önkormányzat biztosítja. A fenntartó Önkormányzatnak a korábbi években nem volt pénzügyi lehetősége, fedezete arra, hogy az ellátás minőségét javító fejlesztésre és eszközbeszerzésre sor kerüljön. A gyermekétkeztetés és az idősek szociális étkeztetése a napközi otthonos óvoda konyháján kerül előállításra. A konyha elavult, jelentősebb fejlesztésre évek óta nem került sor. A 75 adagos kapacitású konyhán közel 300 főre főznek naponta. Sály Község Önkormányzatának tulajdonában lévő, Kossuth Lajos utca 74-76. számon található ingatlan 50-60 évvel ezelőtt művelődési ház és mozi céljára épült, jelenleg üresen áll, hosszú évek óta nem használják. Az épület jelenlegi állapotában újbóli használatbavételre nem alkalmas, szerkezetei elavultak, gépészeti rendszerei és elektromos hálózata nem működik, de tartószerkezeti szempontból alapjában véve megfelelő állapotban van. Jelen pályázat keretén belül a 242 m2-es használaton kívüli épület belső átalakítása és külső felújítása, valamint 58 m2-rel történő bővítése és energetikai korszerűsítése fog megvalósulni. A bővítményben kap helyet az előírásoknak megfelelő főzőkonyha, a meglévő épületrészben pedig a 80 férőhelyes étkező, melyet a szociális étkeztetésben részesülők, valamint az óvodások és iskolások fognak használni. Az épületben kialakításra kerül kétnemű vendég, valamint egy akadálymentes wc, az épület udvarán 11 db parkoló lesz kialakítva, melyek közül 1 db teljesíteni fogja az akadálymentesítés feltételeit. Az épület funkcióját, üzemeltetését figyelembe véve a megújuló energia hasznosító megoldások közül az épület tetőzetén a működési költségek csökkentése érdekében napkollektor lesz felszerelve, melynek kapacitása napos időben nagyjából fedezni fogja az intézmény használati meleg víz felhasználását.

Sály község önkormányzatának tulajdonában lévő kb. 30-40 évvel ezelőtt közösségi célokra épült épületben jelenleg a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat irodája, valamint a polgárőrség irodája működik, ezen kívül egy nagyobb tanácskozó terem, és néhány kisebb mellékhelyiség található benne. Az épület tartószerkezeti szempontból alapjában véve megfelelő állapotban van, azonban az akadálymentes használata nincs megoldva, és általánosságban gyenge építészeti színvonalat tükröz. A családsegítő iroda belső felújításával és az épület akadálymentesítésével állandó szolgáltató hely kerül kialakításra a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat számára. Az épületrészben családbarát funkcióként játszósarok is kialakításra kerül, a házi segítségnyújtás számára beszerzendő kerékpárral a szolgáltatás minősége javul, a szolgáltatást ellátó gondozó munkafeltételeinek javításával.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Terület és Településfejlesztési Operatív Programjának keretén belül valósul meg.

 

Written by admin.saly